HSK – іспит з китайської мови

China`s Hanyu Shuiping Kaoshi, також відомий як HSK або Chinese Proficiency Test – це міжнародний кваліфікаційний іспит з китайської мови. Іспит призначений для осіб, які не є носіями китайської мови (іноземці, китайські емігранти та представникі національних меншин включно), та застосовується для оцінки навичок використання китайської мови у життєвих, навчальних та робочих ситуаціях.

 

Докладніше про екзамен HSK

Іспит було розроблено Beijing Language and Culture University та застосовується з 1992 року. Зараз у 70 країнах та регіонах світу діють близько 260 екзаменаційних приймалень, іспит також можна скласти у 35 містах КНР. З березня 2010 року застосовується новий формат тесту, який приведено у відповідність до прийнятої в Європі системи оцінки рівнів володіння іноземною мовою Common European Framework of Reference for Languages (CEFR).

Сертифікат HSK підтверджує рівень володіння китайською мовою під час вступу до університетів або інших навчальних закладів Китаю, а також прийому на роботу.

 

Новий HSK Рівень Словарний запас Рівень Словарний запас CEFR
Письмовий тест Усний тест
HSK-6 6 от 5000 HSK, високий рівень 3000 С2
HSK-5 5 2500 С1
HSK-4 4 1200 HSK, середній рівень 900 B2
HSK-3 3 600 B1
HSK-2 2 300 HSK, начальний рівень 200 A2
HSK-1 1 150 A

 

Новий іспит складається з двох частин: письмового та усного тесту, які потрібно складати окремо. Письмовий тест поділяється на шість рівнів (HSK 1-6).

 

Іспит HSK 1 рівня призначений для тих, хто має словниковий запас 150 часто вживаних слів, здатний розуміти та використовувати найпростіші слова та фрази для здійснення елементарної комунікації.

 

Іспит HSK 2 рівня – для тих, хто має словниковий запас 300 часто вживаних слів і відповідні знання елементарної граматики, може підтримати спілкування на нескладні теми, що часто зустрічаються в побуті.

 

Іспит HSK 3 рівня – для тих, хто має словниковий запас у розмірі 600 слів та відповідні знання граматики, може виконувати основні комунікативні завдання у побуті, навчанні та на роботі, може впоратися з більшістю ситуацій, повязаних зі спілкуванням, під час екскурсії по Китаю.

 

Іспит HSK 4 рівня – для тих, хто має словниковий запас у розмірі 1200 слів та відповідними знаннями граматики, може брати участь у розмові з носіями китайської мови на різні теми.

 

Іспит HSK 5 рівня – для тих, хто має словниковий запас 2500 слів, може читати газети та журнали, розуміти телепередачі, виступати перед аудиторією китайською мовою.

 

Іспит HSK 6 рівня – для тих, хто має словниковий запас 5000 і більше слів, може легко сприймати усну та письмову інформацію китайською мовою, та вільно висловлювати свої думки, усно чи письмово.

 

Завдання для підготовки до письмового іспиту, слова та екзаменаційний лист можна завантажити тут: http://www.chinesetest.cn/godownload.do